Как да се научим да плетем?

Как се плете и откъде да започна? Това е въпроса, който задават всички хора, които имат желание да превърнат плетенето в своето ново хоби. Независимо дали целта ви е да оплетете уникална дреха за себе си или ваши близки, които искате да изненадате със своите нови умения или пък търсите хоби, което да ви разсее от ежедневния стрес и да забравите за проблемите си, плетенето е едно от най-приятните занимания.

Първи стъпки – какво е нужно да знаете преди да започнете?

Процеса на плетене е последователен и няма как да пропуснете нещо, което ви е нужно. Най-вероято сте решили да опитате да оплетете нещо за себе си, след като сте се вдъхновили от ръчно оплетена дреха, която сте видяли в интернет или носена от някой ваш близък.

Това означава, че първото, върху което трябва да се спрете, е модела. За да постигнете същия краен ефект ви е нужна прежда с определена дебелина, както и куки, които са подходящи за преждата.

Как да направите добър избор ще прочетете в следващите редове, но преди това е добре да си набавите и няколко допълнителни аксесоара, които са в помощ на плетачите – ножици, игла за зашиване на изплетените елементи едни към други или за скриване на краищата на преждата, след като приключите с плетенето (най-често се използват губерки – големи игли, с големи уши, в които можете да вденете преждата), а след като натрупате повече опит – броячи на редове, маркери за бримки, устройства за навиване на прежда, за плетене на шалове, шапки, изработка на помпони и много други, с които да запълните арсенала си на професионални плетачи.

Избор на модел за плетене

Щом сте попаднали на тази статия, препоръчваме да започнете с лесен за изпълнение модел, който можете да завършите бързо, така че да не се откажете от това чудесно хоби още в самото начало. Препоръчваме да изберете плетка, с която да направите квадратни или правоъгълни елементи – можете да започнете от шал, или да оплетете различни по цвят и плетка квадрати, които да съедините в интересно бебешко одеалце (или такова за вашия домашен любимец – препоръчваме Ярнарт Долче), покривка или, ако имате нужното търпение, дори разноцветно и уютно покривало за вашия диван.

Нашата препоръка е да започнете със шал – ширината трябва да бъде около 20см, а дължината можете да определите сами. Подходящи прежди са Ализе Пуфи (която можете да плетете на ръце, без куки), както и всяка друга прежда с вълна.

Можете да откриете хиляди модели онлайн, както и такива за начинаещи.

Една или две куки (игли) за плетене

Ако вече сте избрали модел, той ще определи дали да използвате една или две куки. Алтернативно, можете да разгледате модели изплетени на различни куки и да прецените кои ви харесват повече. Повечето плетачи твърдят, че плетенето на една кука е по-лесно, макар че тези, които са се учили с две куки в началото, предпочитат този вариант. Важно е да запомните, че всяка прежда може да се плете на една или две куки.

Върху етикета на повечето прежди има записана препоръчителна дебелина при плетене на една или две куки. Имайте предвид, че това е препоръка на производителя – дали ще изберете по-тънки или дебели куки зависи от две неща:

  • Модела – в описанието трябва да намерите както препоръчната дебелина на преждата, така и препоръчаната дебелина на куките.
  • Как плетете – в началото ще ви е трудно да определите какви куки да изберете, тъй като не знаете дали ще плетете по-стегнато или отпуснато. След като установите своя стил на плетене, купете по-дебели куки от препоръчаното, ако плетете по-стегнато или по-тънки, ако не обтягате силно преждата при плетене. Друг начин е да погледнете етикета на преждата и да видите указания от производителя брой редове и бримки за изплетен квадрат от 10х10см. Ако изплетете същия брой редове и бримки, а квадрата ви е по-голям, тогава ви трябват по-тънки куки; обратно, ако квадрата ви е по-малък от 10х10см, тогава купете по-дебели куки.

Избор на прежда

В нашия онлайн магазин можете да откриете голямо разнообразие от прежди, както по състав (вълнени, акрилни, памучни, микрофибърни и много други), така и по дължина. Основната информация за всяка прежда се намира на етикета (или на страницата на продукта) – какъв е състава (например 50% вълна и 50% акрил), колко грама е чилето или кълбото, каква е дължината на нишката, броя на бримките и редовете в квадрат от 10х10см с препоръчания от производителя размер куки, както и инструкции за пране и поддръжка.

От съществено значение е да запазите етикета, в случай че се налага да закупите допълнителна прежда. Ще откриете два кода – този на цвета и този на партидата. Въпреки, че производителите се стремят да пресъздават същите цветове между партидите, понякога има разлика – затова, ако се чудите дали преждата ще ви бъде достатъчна, винаги закупувайте едно допълнително чиле, което, ако остане, винаги можете да ползвате в бъдещ проект, в който ще използвайте няколко цвята или вида прежди.

Преждите се делят на различни видове, в зависимост от дебелината на нишката, както и броя отделни нишки, които са усукани една около друга, както според самия вид усукване. Най-общо можем да говорим за:

  • Тънка прежда – подходяща за фини плетива – дрехи и одеалца за бебета, фини шалове, шапки, чорапи. В нашия магазин ще ги откриете, като използвате филтър за дължина “500-2000м” или “400-500м“. *
  • Средна по дебелина прежда – идеален избор за повечето проекти, като в тази категория ще откриете и най-голямо разнообразие от състав, видове усукване на нишките, както и цветове и меланжи. Изберете филтър “300-400м” и “200-300м“. *
  • Дебела прежда – тези прежди са подходящи и за начинаещи, тъй като моделите с тях се плетат бързо и на дебели куки (дори и на пръсти). Често се използват за зимни проекти като жилетки, одеала и шалове. Можете да ги откриете с филтър “100-200м” и “0-100м“. *

* Дължината е упоменатата от производителя върху етикета, което означава, че прежди с по-малък грамаж ще попаднат в категорията на по-дебели прежди. Прочетете повече в следващия текст.

Съотношение между тегло и дължина на преждата

Кълбетата или чилетата прежда идват най-често в разфасовки от 50 гр., 100 гр. и 200 гр., макар че понякога има изключения. Дължината, упомената от производителя върху етиката, се отнася за дължината на нишката за един брой кълбо или чиле. Това означава, че дебелината на преждата е функция на съотношението между тежестта и дължината. Например 100 грама Ярнарт Елит е 300 метра, а 100 грама Ярнарт Каризма е 200 метра, което означава че Каризма е с по-дебела нишка (колкото по-малко метраж от нишката има в 100 грама, толкова по-дебела е нишката).

За да сравните дебелината на прежда от по-малък грамаж (например Ярнарт Бебе, която е 150 метра за 50 грама), умножете по две, за да получите дължината за 100 грама. Следвайки тази логика, Ярнарт Бебе е 300 метра за 100 грама, което означава, че е с дебелината на споменатият по-горе Ярнарт Елит.

В следващата публикация ще ви представим най-често срещаните видове бримки и няколко лесни модела. Вече е време да изберете модел, прежда и куки, и да започнете своя нов проект!

0
    0
    Количка
    Количката е празнаКъм магазина